FACEBOOK...

Komentowane artykuły...

Podsumowanie cyklu "Łęki moja wieś"

Gminna Biblioteka Publiczna w Kętach filia w Łękach oraz Świetlica Młodzieżowa w Łękach, zakończyła cykl spotkań pt. "Łęki moja wieś". Podczas spotkań uczestnicy poznawali miejsca i zabytki naszej wspaniałej wsi.

Zwiedziliśmy kapliczki, zamek wraz z pozostałymi budynkami do niego należącymi. Wysłuchaliśmy historii, która z tymi zabytkami się wiąże. Piekliśmy ciasteczka owsiane, które towarzyszą rodzinom z Łęk od bardzo dawnych czasów. Ostatnim punktem naszych spotkań było przygotowanie wodzianki – zupy, która gościła w łęckich domach od pokoleń. Cały sekret wodzianki to szybki i łatwy sposób jej przygotowania (przepis poniżej). Zupa niestety nie każdemu przypadła do gustu, za to dla nas ważne było poznanie lokalnej kuchni, która przetrwała do dziś. Dzięki podaniom osób, które kultywują tradycje mogliśmy poznać wybrane aspekty tradycyjnych zwyczajów i historii Łęk. A celem biblioteki i świetlicy jest także umożliwianie dostępu do wiedzy naszym użytkownikom, co staramy się czynić na co dzień.

Serdeczne i ciepłe podziękowania należą się Członkiniom Koła Gospodyń Wiejskich (KGW) z Łęk pod przewodnictwem Pani Prezes Małgorzaty Kramarczyk, ponieważ wsparły nas wiedzą i swoim czasem. Efektem naszych działań jest przekaz dziedzictwa kulturowego młodemu pokoleniu w formie praktycznej. Bo w taki oto sposób człowiek najlepiej zapamiętuje nauki czynione. Dziękujemy.

Wodzianka - przepis
Potrzebne składniki:
4 kromki czerstwego suchego chleba
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami lub boczek (można przesmażyć)
sól

Sposób przygotowania: Zagotuj litr wody. Czosnek rozetrzyj z solą. Chleb pokrój w dość dużą kostkę, rozłóż w głębokich talerzach, posyp czosnkiem. Zalej wrzątkiem, dodaj smalec, przypraw do smaku solą albo przyprawą do zup. Uwaga: zupa jest jeszcze lepsza, jeśli w wodzie zagotuje się łyżeczkę kminku.

Komentarze

Tutaj możesz zostawić komentarz aby to zrobić musisz być zalogowany. Możesz to zrobić tutaj...