FACEBOOK...

Komentowane artykuły...

Zdrowo jem, więcej wiem

Szkoła dba o wszechstronny rozwój dziecka, dlatego też od 29 stycznia do 25 lutego 2018 r. realizowaliśmy w klasie I drugą, zimową część projektu ,,Zdrowo jem, więcej wiem”.

Celem przedsięwzięcia było: kształtowanie nawyków żywieniowych dotyczących spożywania zdrowych produktów pozbawionych nadmiaru soli i cukru, rozwijanie umiejętności segregacji żywności na wskazaną i niewskazaną w diecie uczniów, wyrobienie nawyków czytania etykiet i rozpoznawania soli i cukru w produktach spożywczych oraz rozwijanie umiejętności podejmowania decyzji o wyborze żywności. Uczniowie podejmowali wiele ciekawych zadań, w wyniku których zgłębiali wiedzę na temat zdrowego odżywiania. Na zajęciach przeprowadzili doświadczenia, dzięki którym rozpoznawali różne rodzaje soli i cukru, dowiedzieli się jak rozpuszczają się w wodzie, tworzyli roztwory nasycone i nienasycone, przeprowadzili krystalizację soli.


Pierwszoklasiści zaprosili na zajęcia panią pielęgniarkę i panią Grażyną Duźniak, nauczycielkę przyrody, od których dowiedzieli się o wpływie soli i cukru na zdrowie oraz w jaki sposób unikać ich nadmiaru. Dużym wyzwaniem dla dzieci było napisanie zabawnej historyjki o warzywach i owocach oraz ich przewadze nad słodyczami. Okazało się jednak, że całkiem dobrze poradziły sobie i z tym zadaniem. Dzięki pomocy rodziców przygotowały interesujące, dowcipne i pięknie ilustrowane bajeczki oraz komiksy, za które zostały nagrodzone szóstkami. Na zajęciach technicznych dzieci zrobiły kolorowe i zdrowe kanapki, które zachęcały do spożywania przyniesionego z domu drugiego śniadania, a na plastyce rysunki zdrowych słodyczy, które miały zachęcić do zmiany nawyków żywieniowych. Przygotowały propozycje zestawów, które mogą pojawić się na stole podczas dziecięcych imprez i zabaw. Rysunki dziecięce zostały złożone w Klasową Książkę Zdrowych Słodyczy. Na zajęciach wychowania fizycznego uczniowie praktycznie uświadomili sobie wpływ aktywności fizycznej na stan zdrowia, prawidłowy rozwój i samopoczucie.


8 lutego 2018r. uczniowie z klasy I zaprosili swoich rodziców i babcie na spotkanie, w czasie którego pochwalili się swoją wiedzą i umiejętnościami. Omówili i pokazali wykonane doświadczenia, rysunki, książeczki, zdjęcia oraz lapbooki sprzyjające usystematyzowaniu wiedzy. Zaproszeni goście otrzymali również ulotki, z których można się dowiedzieć, dlaczego słodycze zajmują tak dużo miejsca w naszym życiu? Na drugiej lekcji pierwszoklasistów odwiedzili koledzy z klas starszych, którym uczniowie klasy I przekazali cenną wiedzę. Miłym zaskoczeniem było spotkanie z uczniami klasy IVa, którzy pod opieką pani Duźniak przygotowali rysunki i przepisy słodkich smakołyków bez cukru. Cieszymy się, że w szkole są uczniowie, którzy biorą z nas przykład!

 

Komentarze

Tutaj możesz zostawić komentarz aby to zrobić musisz być zalogowany. Możesz to zrobić tutaj...